Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εντοπίστηκε το σωματίδιο του Θεού

0 σχόλια








Ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει πολύ στην περιγραφή του μποζονίου του Χιγκς, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη.

«Πρόκειται σίγουρα για μποζόνιο, και πολύ πιθανό για το μποζόνιο του Χιγκς. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», είπαν σήμερα οι ερευνητές. Η ανακοίνωσή τους στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Πίτερ Χιγκς, ο βρετανός φυσικός, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο τη δεκαετία του '60. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Χιγκς.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι απόδειξη του ταλέντου και της ικανότητας των ερευνητών. Είπα στην οικογένειά μου να βάλει την σαμπάνια στην κατάψυξη», δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας, που παρακολούθησε συγκινημένος την ανακοίνωση μέσα στο αμφιθέατρο του CERN, του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών.

Μαζί του βρίσκονταν στο CERN για την ανακοίνωση και τρεις ακόμα επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για το μποζόνιο του Χιγκς τη δεκαετία του '60.

Οι ειδικοί πάντως, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη πριν από τον Οκτώβριο, καθώς ο επιταχυντής σωματιδίων του εργαστηρίου πρέπει να κλείσει για εργασίες συντήρησης.

«Αν δεν ήμουν ειδικός, θα σας έλεγα ότι το βρήκαμε. Ως επιστήμονας όμως, πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να περιμένουμε για να το επιβεβαιώσουμε απόλυτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραλφ-Ντίτερ Χόαγιερ, γενικός διευθυντής του CERN.

«Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», τόνισε ο Χόαγιερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημασία του σωματιδίου του Θεού.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η έρευνα για το μποζόνιο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν, χάρη και στην εκπληκτική απόδοση των ανιχνευτών και επιταχυντών του CERN που κατασκευάστηκαν μετά από γενιές εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά και στην απίστευτη δουλειά του τμήματος που αναλύει τα δεδομένα στους υπολογιστές.

H παρουσίαση και η συνέντευξη Τύπου των αποτελεσμάτων έγινε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο του CERN στη Γενεύη.

Παρά την απαγόρευση δηλώσεων που είχε επιβληθεί στους ερευνητές, ανεπίσημες δηλώσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν ότι οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, κατέγραψαν ίχνη ενός σωματιδίου που μοιάζει με το μποζόνιο του Χιγκς.

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς.

Πηγη: tanea.gr

Παιδί: Επιχείρηση κρέμα

0 σχόλια







Οι εξαιρετικές οδηγίες προς πανικόβλητες μαμάδες προέρχονται από τον οδηγό «Τhe Sneaky Chef: Simple Strategies for Hiding Healthy Food in Kids’ Favorite Meals» της Missy Chase Lapine.


Οπλιστείτε με αντιπυραυλικές ασπίδες και ραντάρ ανίχνευσης ιπτάμενων κουταλιών. Ο πόλεμος της κρέμας τώρα ξεκίνησε (και αναμένεται μακρύς)!
Μέχρι τους 6 μήνες η εκπαίδευση στο ρόλο της νέας μαμάς ήταν απλή. Από τη στιγμή όμως που περάσατε στη φάση Νο2 - Επιχείρηση Κρέμα, διαπιστώσατε ότι δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Το μωρό σας έχει μια εκπληκτική ικανότητα να σημαδεύει τις χαραμάδες εκτοξεύοντας τα υπολείμματα της τελευταίας κουταλιάς, ενώ κάθε φορά που δοκιμάζετε να το ταΐσετε σας κοιτάζει με πονηρό χαμόγελο και κάνει ένα μπρρρ... καλύπτοντας κάθε σπιθαμή τοίχου. Ναι, η υπόθεση δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Γι’ αυτό χρειάζεστε σχέδιο, διπλωματία και… ένα αδιάβροχο για να γλιτώσετε τα έξοδα του καθαριστηρίου!

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά η πρώτη επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της κρέμας έχει τα κόλπα της.
-Ξεκινήστε τα πειράματα αφού τελειώσει το γάλα του: Αν πεινάει και άλλο, δώστε του στη μύτη του κουταλιού λίγο πουρέ φρούτου.
-Αποφύγετε να επιμείνετε: Αν το φτύνει, αφήστε να περάσουν δύο με τρεις μέρες και ξαναδοκιμάστε μια άλλη παραλλαγή σε μίνι πάλι δόση.
-Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μετά από μία εβδομάδα με κάποια διαφορετική επιλογή.
-Κάντε το τεστ της πρώτης μέρας και παρατηρήστε αν το πειράξει (σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που θεραπεύεται).

«Θα κρατήσει πολύ αυτό το κυνηγητό με το κουτάλι;»
Μπορεί να είναι επίσημα ώρα φαγητού (και οικογενειακού συναγερμού), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ταιριάζει και με τις διαθέσεις του μωρού σας. Μην το πιέζετε περισσότερο από όσο αντέχει: Σε αυτήν τη φάση το πεπτικό του σύστημα είναι ακόμα ανώριμο και κάθε προσπάθεια θέλει κόπο. Δοκιμάστε να πάτε με τα νερά του: Σκουπίστε του το στόμα και εξηγήστε του χαλαρά ότι μπορείτε να περιμένετε – θα τραβήξετε σίγουρα την προσοχή του. Ακόμα:
-Εξετάστε αν έχει πράγματι έναν καλό λόγο να μην τη θέλει: Μπορεί να έχει φάει περισσότερο το μεσημέρι ή να είναι άρρωστο και να μην μπορεί να το πει.
-Αλλάξτε ρεπερτόριο: Σε αυτήν τη φάση αναζητάει νέα ερεθίσματα, οπότε ακόμα και ένα διαφορετικό κουτάλι είναι αρκετό για να αλλάξει διάθεση.
-Ενισχύστε τις παρουσίες: Όταν το ταΐζετε με παρέα, προσπαθεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση και ξεχνάει πιο εύκολα τις ανταρσίες.

«Θέλω τα όπα μου και τα κόλπα μου»
Αποφύγετε να κάνετε το φαγητό παιχνίδι. Αν αρχίσετε τα γελάκια, τα γαργαλητά και τα ακροβατικά, χάσατε τον έλεγχο. Εξηγήστε στο μωρό σας την απόλαυση των γεύσεων: Όσα περισσότερα «χμμ, τι ωραίο» κάνετε τόσο πιο εύκολα θα του ανοίξετε την όρεξη. Ακολουθήστε όμως με ευλάβεια τους κανόνες: Το φαγητό σερβίρεται στην κουζίνα με όλα τα απαραίτητα (πετσέτες, κουτάλια)! Ακόμα:
-Μην μπαίνετε σε διαπραγματεύσεις: Τις περισσότερες φορές το μωρό σας φτύνει χωρίς να το καταλάβει, αφού ο σφιγκτήρας του οισοφάγου δεν κλείνει ακόμα με ακρίβεια.
-Πάρτε το μαζί σας όταν τρώτε όλοι μαζί: Χρειάζεται χρόνο μέχρι να εκπαιδευτεί και η μίμηση είναι εξαιρετικό μάθημα.
«Δεν μου αρέσει, δεν μου αρέσει!»
Δοκιμάστε πολλές διαφορετικές συνταγές: κάποια από αυτές θα είναι η θαυματουργή και θα μείνει στην καρδιά του παιδιού σας για πάντα. Προσθέστε όμως μια μικρή δόση μαμαδίσιας τσαχπινιάς: Η κλασική κρέμα βανίλια γίνεται πιο γιαμ… με μισή κουταλιά τριμμένου μπισκότου σοκολάτας. Ακόμα:
-Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: είναι αηδία (το γνωστό μπλιαχ) ή καπρίτσιο; Στη δεύτερη περίπτωση, μια δοκιμή τη μεθεπόμενη μέρα θα σας πείσει.
-Αναθέστε την κατάσταση στη μαμά σας: ξέρει τον τρόπο να είναι αποφασιστική. Αν κάνει τα ίδια, τότε φταίει η κρέμα και όχι το αεροπλανάκι.
-Καθυστερήστε λίγο την ώρα του φαγητού: Αν τελειώσει όλο το μπολ του από την πείνα, τότε σημαίνει ότι απλά χρειάζεται χρόνο να τη συνηθίσει.

«Τι άλλο έχει το μενού;»
Εξαιρετική η ιδέα με την κρέμα μπισκότου, αλλά ακόμα και το χαβιάρι μοιάζει ανιαρό μετά από καθημερινή χρήση.
Μελετήστε λοιπόν προσεχτικά τις συνταγές: Άλλες φορές το μωρό σας προτιμά την κρέμα του αραιή και άλλες πυκνή με έξτρα δόση φρούτου. Αλλάξτε ακόμα και τη ροή του μενού: Δώστε το μεσημέρι τον πουρέ του βερίκοκου με το γιαούρτι και το απόγευμα τον πουρέ των λαχανικών. Προσπαθήστε να εισάγετε διπλωματικά τις νέες γεύσεις για να αναγνωρίσετε αντιδράσεις: Μισή κουταλιά πουρέ αχλαδιού με μία κουταλιά κρέμα δεν την καταλαβαίνει κανείς.

«Ε, όχι και μπρόκολο!»
Οπλιστείτε με υπομονή: Κάθε νέα γεύση χρειάζεται τουλάχιστον ένα «παράθυρο» προσαρμογής που διαρκεί έναν μήνα. Ξεκινήστε από τα επιτυχημένα: Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμα και το πιο δύσκολο μωρό είναι αδύνατο να αντισταθεί στον πουρέ μήλου. Δοκιμάστε όμως ξεχωριστά καθεμιά γεύση: πουρές καρότου, κολοκυθιού και πατάτας δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Τέλος:
Αποφύγετε τις παγίδες: Αλάτι και ζάχαρη είναι για αργότερα – λίγη κανέλα με το μήλο ή λίγος ζωμός κοτόπουλου με τις πατάτες είναι σούπερ ιδέα.

«Πάλι λιωμένα θα φάμε σήμερα;»
Μπορεί η κρέμα να είναι η all time classic, αλλά σε αυτήn τη φάση βαριέται εύκολα και χρειάζεται ένα μακρύ ρεπερτόριο προσφορών… Επιμείνετε λοιπόν στα γαλακτοκομικά: Tο γιαούρτι ή το τριμμένο τυρί πάνω στη σούπα των λαχανικών είναι ωραία εισαγωγή στο μάθημα του γάλακτος. Δοκιμάστε όμως και τη λογική των δημητριακών: Mερικές νιφάδες βρώμης δίνουν γλυκιά γεύση στο γάλα του (αρκεί να τις σουρώσετε πριν του το δώσετε). Ακόμα:
-Αφήστε το να πειραματιστεί μόνο του: Λιώστε μια πατάτα με το πιρούνι και δώστε του για πρώτο crash test.
-Περάστε στην επόμενη φάση: τρίψτε το αχλάδι του μαζί με λίγο χυμό μήλου και ρίξτε λίγα ψίχουλα ψωμιού στη σούπα του (με επίβλεψη).
-Οργανώστε μικρές εκπλήξεις: Δώστε του μια μέρα ένα βερίκοκο χωρίς το κουκούτσι – είναι η ώρα να εξασκήσει τα δόντια του.
«Θέλω ό,τι και οι άλλοι!»
Μυήστε το σιγά-σιγά στις γεύσεις των μεγάλων: Μια μικρή κουταλιά από τη μακαρονάδα σας ή μερικές πατάτες από το ψητό της Κυριακής είναι τέλειες. Αφήστε το να πειραματιστεί: Έχει βγάλει ήδη τα πρώτα δοντάκια και μπορεί να δοκιμάσει και πιο σκληρά φαγητά αρκεί να είναι με επίβλεψη. Βάλτε μπροστά του το πιάτο χωρίς να προσπαθείτε να το ταΐσετε: είναι η ώρα να αρχίσει να έχει τον έλεγχο. Τέλος:
-Δείξτε του μικρά κόλπα με τα πιρούνια και τα κουτάλια: Νιώθει μεγάλη περηφάνια όταν τα καταφέρνει.

«Έχει κάτι γκουρμέ το πρόγραμμα της μέρας;»
Σε αυτήν την ηλικία η κάθε μέρα είναι και μια σελίδα στην ιστορία, οπότε χρειάζεται να παρακολουθείτε στενά τις αλλαγές. Δοκιμάστε πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς: για παράδειγμα, μια σούπα με αρωματικά χόρτα ή έναν πουρέ μήλου και καρότου. Μελετήστε πιο προσεκτικά τις γεύσεις: Λίγο τυρί cottage είναι πιο ενδιαφέρον από την κλασική φέτα, λίγος αρακάς αλλάζει αμέσως τη γεύση του πουρέ. Ακόμα:
-Δώστε στο μωρό σας να μυρίσει τα φρούτα: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει η όρεξη του και να θέλει να τα δοκιμάσει
-Αποφύγετε τα ξαναζεσταμένα: έχουν μια ελαφριά αίσθηση déjà vu που του χαλάει όλη τη διάθεση.
-Μπείτε στη λογική πλήρους μενού: ένα μπολ σούπα, λίγο αλεσμένο κοτόπουλο με λαχανικά και μετά την κρέμα με το αχλάδι (σε μίνι δόσεις).

«Μεγάλωσα πια…»
Μέχρι τον πρώτο χρόνο είναι η φάση του πειραματισμού. Από 12 όμως μέχρι 18 μηνών είναι η καλύτερη ηλικία για να ακονίσετε τα δοντάκια του.
-Περάστε στην επόμενη φάση: μικρά κυβάκια κρέατος, πουρές πατάτας μισολιωμένος με πιρούνι, κομπόστα φρούτου σε μικρά κομμάτια.
-Δώστε του να δαγκώσει ένα ροδάκινο ή ένα κομμάτι ψωμί. Θα δυσκολευτεί στην αρχή, αλλά είναι μεγάλη πρόκληση (πάντα με επίβλεψη).
-Εμπλουτίστε το μενού του με νέες επιλογές: πατάτες με λαχανικά στο φούρνο, μίνι ντοματοσαλάτα, μπαστουνάκια βρασμένου καρότου με γιαούρτι.
-Δοκιμάστε και άλλες, πιο πολύπλοκες γεύσεις: Στο τέλος του 2ου χρόνου αφήστε το να πιπιλίσει λίγη σοκολάτα – θα ξετρελαθεί με την ιδέα!
-Μοιραστείτε το ίδιο μενού: Η κοτόσουπα που φτιάχνετε για τους υπόλοιπους είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να περάσετε στη φάση του ενός φαγητού.

Οι σωστές απαντήσεις στις σωστές ερωτήσεις

-Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για την πρώτη δοκιμή;
Από την ηλικία των 4 μηνών είναι ανοιχτά τα ενδεχόμενα (όσο πιο πολύ το καθυστερήσει τόσο καλύτερα, ειδικά αν θηλάζει). Όταν πίνει το γάλα του και πέφτει για ύπνο χωρίς να πεινάει, μπορείτε να το αναβάλετε για δύο μήνες.

-Τι πρέπει να κάνω όταν κρατάει με τις ώρες τη μπουκιά στο στόμα του;
Είναι η φάση που θέλει να επιβάλει την ανεξαρτησία του οπότε δοκιμάζει τα όριά σας. Αποφύγετε τις φωνές, βάλτε το φαγητό στο ψυγείο και επιστρέψτε σε άλλα παιχνίδια – θα εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία σας.

-Πώς μπορώ να καταλάβω ότι τρώει αρκετά;
Με τις πολλές εκτοξεύσεις είναι δύσκολο να το διαπιστώσετε μόνη σας, αλλά αν παίρνει κανονικά βάρος, ο παιδίατρός σας έχει το βλέμμα της σιγουριάς και βρέχει 6-10 πάνες τη μέρα, τότε όλα πάνε ρολόι.

Μπείτε στο πρόγραμμα
Αν και κάθε μωρό έχει το ρυθμό του, μια καλή επανάληψη των βασικών κανόνων δεν βλάπτει καμία μαμά…
-3-4 μηνών: Του αρέσει να βλέπει τους άλλους να τρώνε, ανοίγει το στόμα του και είναι έτοιμο για δοκιμές.
-4-6 μηνών: Η πρώτη φάση της κρέμας δίνει στο μωρό την ενέργεια που χρειάζεται και το έξτρα γάλα που δεν πίνει πια από το μπιμπερό.
-6-8 μηνών: Η μεγάλη ώρα της δοκιμής για τον πουρέ των φρούτων και των λαχανικών. Αν όμως κάνει εμετούς και έχει διάρροιες, μεταθέστε το για αργότερα.
-8-10 μηνών: Αρχίζει τους πειραματισμούς, προτιμά το κρέας ψιλοκομμένο, την μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι και τρελαίνεται για μπουκιές.
-10-12 μηνών: Η ώρα που περνάει στο τραπέζι με τους υπόλοιπους – δοκιμάζει μαλακά μακαρόνια, τηγανητές πατάτες και μπανάνα σε κομμάτια.

Παντού υπάρχει ένας μύθος
Ειδικά όταν πρόκειται για γαστρονομικές υποθέσεις ανήσυχων μωρών…
-Ναι, τα μωρά προτιμούν τα φρούτα από τα λαχανικά, γιατί είναι πιο γλυκά (άρα μπορείτε να ξεκινήσετε από το μήλο και το αχλάδι).
-Όχι, οι έξτρα δόσεις από σπανάκι, καρότο και παντζάρια δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο – η ποικιλία έχει την αξία.
-Ναι, το γάλα έρχεται πρώτο σε αξία εξαιτίας των λιπαρών οξέων που «χτίζουν» την άμυνα του οργανισμού.
-Όχι, δεν υπάρχουν δύσκολα παιδιά – όταν δεν τους αρέσει κάτι, σπάνια το κάνουν από καπρίτσιο (τουλάχιστον όχι στην 5η φορά της δοκιμής)!
-Ναι, είναι εύκολο να πνιγεί σε αυτήν την ηλικία αφού δεν ελέγχει ακόμα τη διαδικασία της κατάποσης. Ποτέ λοιπόν πριν τα 4 χρόνια: ωμά λαχανικά, ρόγες σταφυλιού, ξηρούς καρπούς, τσίχλες, καραμέλες, ποπ-κορν.

Της Κατερίνας Ιωάννου
myworld.gr